Skip to main content

IV. Sağlık Ekonomisi Kongresi Üniversitemizde Düzenlendi

 

IV. SAĞLIK EKONOMİSİ KONGRESİ ÜNİVERSİTEMİZDE DÜZENLENDİ

Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği ile Üniversitemiz iş birliğinde düzenlenen IV. Sağlık Ekonomisi Kongresi, TED Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Kamu, akademi ve sağlık sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı kongrede, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkemize sağlık politikaları açısından getireceği değişiklikler, Avrupa Birliği sürecinde sağlık teknolojileri değerlendirme sürecinde takip edilen EuNetHTA yapılanması, klinik kılavuzların uygulamalarının sağlık ekonomisi açısından etkileri, hasta ve hasta yakınları açısından tedavilere erişim süreçleri değerlendirildi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Zafer Çalışkan, sektörün çok dinamik olduğuna ve birden çok disiplinin bir araya gelmesiyle oluştuğuna dikkat çekti. Çalışkan, sağlık sektörünün gelişiminin bu farklı disiplinlerin iş birliği yapması halinde daha başarılı olacağını düşündüğünü vurguladı.

SEPD Başkanı Dr. Güvenç Koçkaya konuşmasında, “Yerli ve milli ilaç hedeflerinin gerçekleşebilmesi için yerli markalarımızla hareket etmemiz gerekiyor. Bunu yaparken de Türkiye ilaç pazarı yani 8 milyar dolarlık pazarı değil, 1.5 trilyon dolarlık dünya pazarını hedeflemek şart.” dedi. Dr. Güvenç Koçkaya, şu anda ülkemizde toplam sağlık çalışan sayısının 1 milyon olduğunu belirterek en az 1 milyon sağlık çalışana daha ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile artan sağlık bütçelerinin GSYİH’nin yüzde %9 oranında sağlığa ayıran OECD ülkelerinin seviyesine gelmesi noktasında hala yapılacak işler olduğu belirtildi. Koçkaya, Sağlık Bakanlığı’ndan katılan yetkililerde sağlık teknolojileri değerlendirme süreçlerinin kanıta dayalı tıp üzerine odaklandığını, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliğinin ilgili kuruluşları ile ortaklaşa projelerin yürüdüğünü ve özellikle bazı projelerde Türkiye’nin çözüm ortağı olduğunu söyledi.

Kongrede, Yeni Yönetim Sisteminde Sağlık ve Gıda Politikaları, Türkiye Sağlık Teknolojileri Değerlendirme Yol Haritası, Önde Gelen Gelişmekte Olan Ülkeker ve Türkiye’de Yaşlanan Nüfus ve Uzun Dönem Sağlık Harcamalarına Etkisi, Türkiye’de Klinik Kılavuzlar ve Muhtemel Uygulamalarının Sağlık Ekonomisi Sonuçları başlıkları doğrultusunda birbirinden değerli konuşmacılar bilgilerini aktardı.

Kongre sonrasında kongre sunumları ve sonuç raporları Derneğin internet sitesinde yayınlanarak, kamu, akademi ve özel kurum-kuruluşlar ile paylaşıldı.