Ana içeriğe atla

Prof. Dr. Şevket, Pamuk Osmanlı ve Avrupa'da Devlet, Vergi ve Ekonomi Konusuyla TEDÜ'lülerle Bir Araya Geldi!

 

Prof. Dr. Şevket, Pamuk Osmanlı ve Avrupa'da Devlet, Vergi ve Ekonomi Konusuyla TEDÜ'lülerle Bir Araya Geldi!

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü ve Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ekonomist Prof. Dr. Şevket Pamuk, Üniversitemizde TEDÜ’lülerle bir araya gelerek, “Osmanlı ve Avrupa’da Devlet, Vergi ve Ekonomi (1500-1914) başlığıyla, iki oturumdan oluşan bir panel gerçekleştirdi.

1.OTURUM

1500’den 1914’e güçlenen bir Osmanlı mı, zayıflayan bir Osmanlı mı?

Yeniden düşünmemiz gerekebilir! Prof. Dr. Şevket Pamuk fakülte seminerimizde, Doç. Dr. Kıvanç Karaman ile gerçekleştirdiği araştırmasında sunduğu üzere, 17. ve 18. yüzyıllarda Osmanlı'da vergi gelirlerine merkezdeki ve taşradaki çeşitli aracılar el koydular ve merkeze gelen vergi gelirleri çok düşük kaldı. Buna rağmen Osmanlı Devleti, 19. yüzyıl reformları ile birlikte vergi gelirlerini artırabildi. Bu sayede imparatorluğun daha erkenden dağılmasının önüne geçildi.       

2. OTURUM 

Modern devlete giden yol otoriter rejimlerden mi, temsili rejimlerden mi geçiyor?

Ekonomiye bakmadan cevaplamamız mümkün olmayabilir! Prof. Dr. Şevket Pamuk, fakülte seminerimizde yine Doç. Dr. Kıvanç Karaman ile gerçekleştirdiği bir başka araştırmasında sunduğu gibi, temsili rejimler şehirleşmiş ve zengin ülkelerde modern devletin oluşumunu desteklemiştir. Ancak, şehirleşme oranı düşük ve daha fakir ülkelerde temsili rejimler modern devletin gelişimine engel olurken, otoriter rejimler desetekleyici bir rol oynamıştır.